mandag den 6. juni 2011

Mulu - verdens stoerste grotter

I flyveren paa vej til Mulu (fra Miri) forstod jeg pludselig hvorfor det kun er muligt at komme hertil med fly: naar man kiggede ud af vinduer, var der regnskov OVERALT! Kun en lille 'firkant' var uden skov, hvilket var lufthavnen. 'Gunung Mulu National Park', som omraadet ogsaa hedder, er 'kun' 60 millioner aar gammel (til sammenligning var regnskoven i 'Taman Negara' hele 150 aar). Da der var tale om en tropisk regnskov stod den i oevrigt paa regn et par timer hver dag. Vi var dog rimelig gode til at 'time' udflugterne, saa vi undgik det meste regn.

Overalt i Mulu var der stier som denne, saa vi slap for igle-angreb
I Mulu blev det til hele tre udflugter rundt i regnskoven, hvoraf de fleste var til de meget beroemte grotter, som efter sigende skulle vaere de stoerste i hele verden!
Foerste udflugt gik til de saakaldte 'Deer' og 'Langs' grotter, som var to vidt forskellige 'show caves' (oplyste grotter). 'Langs' grotten havde rigtig mange fine oplyste limestone-formationer, mens 'Deer' grotten var mere 'naturlig' og vild. 

'Langs Cave'
'Langs Cave': denne klippeformation blev kaldt 'Jellyfish'
'Deer' grotten er, ud over at vaere den stoerste 'show cave' i Mulu, ogsaa kendt for de mange millioner af flagermus, der sidder og sover under grottens 'tag'. De mange flagermus er i oevrigt lig med masser af ildelugtende flagermuse-lort i bunden af grotten, hvorfor 'Lonely Planet' anbefaler at man daekker sin naese til med et toerklaede og at man baerer hat for at undgaa lort i hovedet :-) Lugten var dog ikke saa slem - det havde heldigvis regnet, hvorfor grotten var koeligere end normalt (i foelge vores guide er lugten virkelig slem i solskin!).

'Deer Cave'
Smukke groenlige klippevaegge i 'Deer Cave'
Ind- og udgang til 'Deer Cave'
Ved 'Deer' grotten var vi desuden saa heldige at regnen ophoerte, hvorfor vi kunne se de millioner af flagermus, der floej ud af grotten ved daggry. Flagermusene flyver i kaempe flokke, for at undgaa angreb fra stoerre dyr, hvilket giver nogle helt fantastiske 'billeder' paa himlen.

Ja, det er flagermus!
Close-up af de mange flagermus
Anden udflugt gik med long-tail-baad til den naermeste landsby/village i Mulu. Her saa vi bl.a. det lokale 'Morning Market', hvor man kunne koebe alverdens souvinirs.

Paa vej til 'village'
'Morning Market' - stor begejstring for de mange souvinirs
Floejtespil med naesen
Efter besoeget i landsbyen gik turen videre med baad til 'Wind Cave', som har faaet sit navn fordi der konstant stroemmer en koelig vind gennem grotten. I denne grotte var det isaer tydeligt at den er blevet dannet efter at vand har loebet igennem grottepassagen, hvilket kunne ses paa de deraf naturligt 'afslebne' klippevaegge. Grottepassagen foerte desuden til 'Kings Champer', som var fyldt med utroligt smukke klippeformationer.

Foran 'Wind Cave'
'Kings Champer' - ligesom at vaere paa en anden planet
Fra 'Wind Cave' gik vi til den naertliggende 'Claerwater Cave', som er opkaldt efter det klare vand, der fortsat den dag i dag loeber gennem grotten. Her var det mest imponerende 'Young Lady Cave', som laa inde i 'Clearwater Cave'. Her kunne man igen se mange smukke klippeformationer - mange formet som kvindeskikkelser (heraf navnet). Rygtet ville vide at man bliver meget ung og smuk, hvis man besoeger denne grotte... Bedoem selv af billederne om rygtet taler sandt :-)

'Young Lady Cave' - denne klippeformation blev kaldt 'Jomfru Maria'

Ind- og udgang til 'Clearwater Cave'
'Taget' paa 'Clearwater Cave'
Samme dag havde vi planlagt en nat-udflugt for at opleve regnskoven og dens dyr om natten. Desvaerre regnede det ned i torve, hvorfor vi valgte at aflyse denne tur. Dette skulle dog vise sig at vaere held i uheld, da nogle lokale fyre fra vores 'homestay' inviterede os paa grill-mad og risvin. Vi havde derfor en rigtig hyggelig aften, trods daarligt vejr.

Paa teressen - det traekker sammen til uvejr
Grill-mestrer
Camilla og jeg nyder den lokale risvin (god, men staerk!)
Sjov og ballade paa teressen foran vores 'homestay'
Dagen efter tog jeg paa min tredje udflugt, som var endnu en 'Canopy Walk'. Camilla blev hjemme, da hun havde hovedpine (den risvin slog haardt!). Det var en rigtig fin tur som boed paa baade Malaysias laengste 'Canopy Walk', kaempe trae og kaempe vandrende pind.

Hele 400m lang 'Canopy Walk' 40m over skovbunden
Uhh... Der er langt ned!
Det stoerste trae jeg nogensinde har set!
Vandrende pind
Vi er nu taget videre med bus efter endnu en overnatning i byen Miri, og befinder os netop i byen 'Bandar Seri Bagawan', som er hovedstaden i det lille land 'Brunei'.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar