tirsdag den 7. juni 2011

Brunei - landet med de soedeste mennesker i hele Asien

Brunei er et lillebitte land paa Borneo med en befolkning paa kun 400.000. Landet adskiller sig MEGET fra resten af de lande vi har set i Asien. Saerligt pga. landets styreform - landet er nemlig regeret af en sultan, hvilket drager tankerne hen paa 'Alibaba og de fyrretyve roevere' :-)

Landet Brunei er kun en lille prik paa kortet
Hovedsproget i Brunei er malaysisk og de fleste indbyggere er muslimer (man ser dog overraskende mange kvinder uden toerklaede om hovedet). Brunei er desuden et temmelig rigt land (pga. deres rigelige maengder af olie), hvorfor de tilbyder baade gratis sygehjaelp og gratis skole til og med gymnasiet - dette er endda uden at de betaler skat! Den eneste skat, som man betaler i Brunei er vej-skat (svarende til 20 dollars om aaret) - Wauw, de maa have meget olie! I hele Brunei er det i oevrigt strengt forbudt at drikke alkohol paa offentlige steder, hvilket maaske er aarsagen til at her virker saa fredeligt.
Vores halvanden dag i Brunei tilbragte vi udelukkende i hovedstaden 'Bandar Seri Bagawan'. Her saa vi de to mest kendte moske'er i byen; den gamle klassiske ved navn 'Omar Ali Saifuddin Mosgue' (fra 1954) og den nye moderne moske (fra 1998), som jeg ikke kan huske navnet paa, men som er Bruneis stoerste moske.

Den gamle klassiske moske
Den nye moderne moske
Indgangen til den nye moske - alt var kaempe stort herinde!
Derudover var vi paa sejltur ned af floden kaldet 'Sungai Brunei', hvorfra vi saa verdens stoerste 'Water Village', hvor der bor hele 30.000 mennesker (de fleste bruger dog kun deres 'Water Village'-hus som en slags sommerhus, hvorfor de ligeledes ejer et hus inde paa land). Vand-landbyen var virkelig stor, og havde alt fra moske'er til brandstationer og skoler.

'Water Village'
En af de mange skoler paa 'Water Village'
Et klassisk 'Brunei'-hjem (paa 'Water Village')
Fra floden kunne man desuden se sultanens palads, som ellers er et lukket omraade. Kendtegnet ved paladset er en kaempe guld-kugle paa taget, der illustrerer maanen. Guldkuglen flytter sig alt efter hvor man ser paladset fra (dette er dog kun en illusion).

Sultanens palads med guld-maanen
Efter paladset sejlede vi til den naermeste 'Mangroove Forrest', hvor vi saa de meget specielle 'Naeseaber', som kun findes paa Borneo. Aberne var desvaerre meget hurtige, hvorfor det var umuligt at fange dem med kameraet, selv om de var ret taet paa baaden.

'Mangroove Forrest' - hjem for naeseaberne
Naeseabe (billede fra Google)
Paa vores forholdsvis korte besoeg i Brunei blev vi hele tre gange tilbudt lift af lokale 'bruneiere', der gerne ville vise os rundt i byen. Dette takkede vi uden toeven ja til (fordi folk er saa soede), og vi fik derfor fine privat guidede ture og mange gode historier om landet og dens befolkning, bl.a. om sultanens og hans tre koner! Rigtig spaendende at hoere om og de soedeste mennesker i hele Asien (maaske i hele verden..?). 
Brunei var i oevrigt ogsaa rigtig smuk om aftenen, hvor mange af deres store og stolte bygninger var belyst i alle regnbuens farver.
Oplyst monument i en af Bruneis mest kendte parker
Den gamle moske - nu med lys paa!
Ogsaa lige et close-up - fordi den var saa fin!
Vi er nu taget med bus tilbage til Malaysia-delen af Borneo, naermere bestemt 'Kota Kinabalu' (sejt navn i oevrigt!) - farvel til eventyrlandet med sultanen og de soede mennesker, der bestemt var et besoeg vaerd!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar