torsdag den 16. juni 2011

Sepilok - abeparadis

Fra 'Sandakan' tog vi paa en 1-dages tur til byen 'Sepilok', som ligger en times koersel fra 'Sandakan'. Her besoegte vi en af Borneos hovedattraktioner 'Sepilok Orang Utan Rehabilitation Center', som er en slags rehabiliteringscenter for skadede eller 'hjemloese' orangutaner. Centeret tager sig f.eks. af smaa orangutang-unger, som er blevet vaek fra deres moedre. Paa centeret laerer orangutanerne at klatre, finde mad i naturen og paa anden maade at klare sig selv, indtil de en dag (forhaabentlig) kan slippes loes i naturen igen. Dette er dog en meget lang proces, som nemt kan tage 10 aar eller mere. Orangutangerne ligner nemlig mennesker til forveksling (baade fysisk og psykisk), og i naturen forlader ungerne foerst deres mor som 6-aarige. Saaledes bliver nogle af centerets orangutanger ogsaa ved med at komme tilbage til centerets omraade, for at faa mad de to gange om dagen.

Her er en orangutan, der i hvert fald har laert at klatre
Lange arme! En han-orangutan er 4 x staerkere end en menneske-mand
Orangutanerne var rigtig soede og vi saa hele fem af slagsen ved fodringstid (hvilket aabenbart er heldigt!), men centeret var efter min mening noget af et turistmaal. Overalt hvor man kiggede, var der turister der proevede at faa det perfekte billede af aberne, hvilket lidt oedelagde selve idyllen omkring skovomraadet (og selvfoelgelig ogsaa udsigten til orangutangerne!).

Masser af turister, men hvor er aberne?
Abe-mor med unge paa maven
Spisetid. Man aner ligheden med mennesker
Vi saa dog en rigtig fin film om centeret og deres projekt om at redde orangutangerne og omvende synet paa de truede aber blandt lokalbefolkningen, som tidligere har holdt dem som kaeledyr i smaa bure. Vi laerte desuden at 'Oran Utan' betyder 'skovens mand' og at orangutaner derfor IKKE hoerer til i et bur :-)

Da orangutangerne var faerdige med at spise fik de smaa aber resterne
Rester fra de riges bord = ABEFEST :-)
Fra 'Sandakan' tog vi den 6-timers lange bustur tilbage til 'Kota Kinabalu', hvorfra vi floej til Malaysias fastland, naermere bestemt hovedstaden 'Kuela Lumpur'. Her havde vi en enkelt overnatning inden vi tog bus og faerge til oeen 'Pulau Pangkor'. Her planlaegger vi at vaere 3 dage, for blot at slappe af paa stranden (og suge de sidste solstraaler til os), inden vi tager tilbage til 'Kuela Lumpur', som er vores sidste stop paa rejsen.

1 kommentar:

  1. Fedt fedt fedt at i så filmen!! Sam og jeg var de eneste der så den da vi var der, men jeg var virkelig begejstret for den - synes den giver et fint indblik i hele problematikken omkring levevilkårene for orangutanerne, og deres historie generelt. Aldrig mere palmeolie!!!

    Når det er sagt vil jeg lige tilføje at jeg er MEGA begejstret for at du snart kommer hjem, dog mindre begejstret for at det forsat går noget tid før vi kan lave sjov og ballade! Hvorfor det også er mig meget magtpåliggende at nå i lufthavnen og vinke med flag, tude, hoppe, juble og kramme...

    Nyd KL, jeg gad godt bo der en dag... ved egentlig ikke helt hvorfor? endnu en skør tanke/ide :)

    Kærlighed <3

    SvarSlet